Boende i Gene fornbys långhus

Under de år vi själva drev Gene fornby erbjöd vi besökare att övernatta i det stora långhuset, vilket det var många som provade på. Alltför många s.k. experter har under årens lopp påstått sig veta hur järnålderns människor levde i långhuset, hur man hanterade elden, vilket inomhusklimat som rådde o.s.v., men allt detta är bara en enda räcka av teorier. För att ens komma i närheten av förståelsen för forntidens människor är det minsta man kan göra att försöka sätta sig in i den tidens leverne på ett praktiskt sätt genom att uppleva saker och ting med sina egna sinnen och att sätta igång tankeverksamheten. Detta genomsyrade alltid våra program, guidningar och sättet att ta emot besökare på Gene fornby.

Att bo i ett långhus á la järnålder är ett bra sätt att försöka få förståelse för forntiden och nog bland de mest udda boendeformer en nutidsmänniska kan tänka sig. Såväl för familjer med barn som för otaliga skolklasser som besökt oss under årens lopp var just själva övernattningen höjdpunkten på vistelsen, även om det nog inte blev så mycket sova av för många… Efter att ha fått höra sagor om vittror och skrönor om munkar och vita fruar på fornlämningen kan ju vem som helst hoppa högt av minsta knakande, och många lärde sig nog också att långhuset kan förvandlas till ofrivillig rökbastu alternativt ett kylskåp om man inte hanterar eldningen rätt.

Även vi själva sov gärna över i långhuset sommartid efter en dags slit på fornbyn. Lugnet och tystnaden i stugan när man ligger nedkrupen i sovsäcken på de stora fårskinnsfällarna är nästan magisk.

 

Vi erbjuder nu boende endast på Lappuddens Friluftscenter i Nordingrå, Hjärtat av Höga Kusten.

 

Lappudden i Nordingrå är en mycket spännande och annorlunda anläggning med sin historiska bakgrund som samisk boplats och jordbruk. Anläggningen ligger i ett naturskönt område på en vacker udde vid Vågsfjärdens strand omgiven av vatten, skogklädda öar, höga berg och djupa dalar.

Lappudden är en idealisk plats för friluftsliv, rekreation, personalträffar, skolor, kurser och konferenser. Här kan ni fira personliga födelsedagsfester, bröllopsfester eller andra högtider.

Vid anläggningen finns:

Stugor, rum, kafé, konferenslokal, vigselplats utomhus, Höga Kusten leden, egen badplats, grillplats, båtar, kajaker, kanoter, cyklar, vildmarksbad, bastu och en underbar natur.

 

Vi hälsar alla nya och gamla gäster välkomna till Lappuddens Friluftscenter

 

Öppettider vi Lappudden

Året runt för bokade grupper.

Stuguthyrning efter överenskommelse.

Kontoret öppet 9-20 mån-fre 070-286 43 05

All annan tid nås vi via telefon

070-625 07 83

 

Välkommen till Lappudden Höga Kusten

Agne         &         Maria

070-602 39 98 eller 070-286 43 05

((maria@lappudden.se))

www.lappudden.se

Boende i stuga & rum, Höga Kusten

Lappudden, Nordingrå, Höga Kusten
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGästabud, Gene fornby, Örnsköldsvik.
Foto Agne Säterberg, Destination Höga Kusten.
www.destinationhogakusten.comTextruta: Hantverk

AGMA Forntid & Äventyr AB med Destination Höga Kusten

Gene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.com