Valborgsfirande

2002-2008

 

Det garanterat mest uppskattade offentliga arrangemanget vi startade upp på Gene fornby var Valborgsfirande den 30 april varje år mellan år 2002 och 2008. Även detta var i grunden en tokig idé av oss eldsjälar, men det fanns förstås också en baktanke om att få folk att upptäcka Gene fornby och att göra platsen populär och folklig för att dra nytta av detta på sikt. Helt enkelt göra platsen till en arena för gemene man. Det visade sig snart också att Domsjö mycket väl behövde en riktig plats att fira Valborg på.

Första minnet vi har av Valborsfirandet är dråpligt. Vi var ett antal personer som hade samlats i Bäckagårdens matsal (Bäckagården tillhörde då Gene) för att äta middag tillsammans, och vi satt och pratade och sa till varandra ungefär att ”Det kommer säkert ingen alls ikväll! Vilken lugn Valborg!” Vi hade dragit ihop en stor brasa vid stranden nedanför Bäckagården och förberett för korvgrillning och diverse aktiviteter för säkerhets skull. Vi hade satt starttiden till 19.00, och brasan skulle tändas med eldpilar klockan 20.00. Klockan fem minuter i sju syntes fortfarande inte en enda kotte utanför Bäckagården, så nu var vi rätt övertygade om att vi skulle bli ensamma. Men så, prick på slaget klockan sju, såg vi genom fönstret att det fullkomligt strömmade folkmassor uppifrån vägen och ner mot Bäckagården. Med forntidskläderna på rusade vi allihopa ut till våra tilltänka uppgifter, och sannerligen, det blev en helkväll som hette duga!

Efter det första lyckade Valborgsfirandet fortsatte vi naturligtvis, och när Bäckagården såldes flyttade vi  brasan ner till fornbyns strand i”byn”. Under några år hade vi även en mindre barnbrasa som vi tände tidigare, och elden tändes alla år traditionellt med eldpilar av Agne. Sista året vi arrangerade Valborg uppskattade vi att det borde ha varit ca 1000 personer samtidigt nere i Gene fornby. Hela området var alldeles svart av folk, och ett minne därifrån är också att vi sålde slut på varenda korv och varenda bulle; allt var rensat till sista smula, frysboxarna tomma och stämningen på topp.

Under de första åren hade vi också puben i Järnkrogen öppen under Valborgskvällen, och en gång var det så mycket folk samtidigt inne på puben att man bokstavligt talat fick hoppa ut genom fönstret om man skulle ut. Under pubaftnarna var det alltid en trubadur som spelade och stämningen var i topp med öl- och vinförsäljning, ”Järnis” (6 cl ren vodka med ett fruset llingon i) ”järnålderstallrik” och annat smått och gott.

Valborgsfirande, Gene fornby, Örnsköldsvik.
Foto Agne Säterberg, Destination Höga Kusten.
www.destinationhogakusten.comTextruta: Hantverk

AGMA Forntid & Äventyr AB med Destination Höga Kusten

Efter vår flytt till Lappudden i Nordingrå så fortsatte vi med dom populära Valborgsfirandena dit alla var välkomna. Men vi har nu tyvärr slutat för lagar och regler gör det svårt att arrangera dessa arrangemang!

Gene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.com