Folkmusikfesten Generöjet

2003 och 2004

 

Under arbetet på Gene fornby föddes många tokiga, spännande och- faktiskt också- många realiserbara idéer under årens lopp. En av dessa idéer var att arrangera en folkmusikfest på Gene fornby- en perfekt plats för ett sådant evenemang. Sagt och gjort, efter överläggningar med folkmusiklärarna på Kulturskolecentrum samplanerade vi ett evenemang med både spelkurser under dagtid och uppträdanden av folkmusikgrupper kvällstid, och folkmusikfesten fick namnet ”Generöjet”.

Ett av de starkaste minnena vi har från Generöjet var när grupperna ”Sorkar och Strängar” och ”Triakel” uppträdde. Då var det liv i luckan. Vi hade byggt upp en tillfällig scen i form av en slags jättekåta på skogsmarken precis utanför ingången till Järnkrogen, och den blev en perfekt scen för uppträdandena. På kvällen, i samband med uppträdandena, var förstås puben ”Järnkrogen” öppen.

Generöjet drog aldrig de folkmassor vi hade räknat med och fick förstås konkurrera med många av sommarens andra arrangemang, men det blev ett uppskattat inslag i verksamheten och bevisade att en fornbys ändamål kan vara så långt mycket mera än att bara diskutera arkeologiska termer och räkna de anställdas högskolepoäng. Med Generöjet visade vi helt enkelt att Gene fornby passar utmärkt för folkliga evenemang och i synnerhet musikevenemang.

Gene fornby, Generöjet, Örnsköldsvik.
Foto Agne Säterberg, Destination Höga Kusten.
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Generöjet, Örnsköldsvik.
Foto Agne Säterberg, Destination Höga Kusten.
www.destinationhogakusten.comTextruta: Hantverk

AGMA Forntid & Äventyr AB med Destination Höga Kusten

Nordingråfestivalen 2012

 

En tanke och ett möte, och en nyskapande idé är ett faktum. Det som vintern 2011-2012 var en dröm och ett mål för en grupp kulturfantaster i Nordingrå har plötsligt förvandlats till ett faktum-  sommaren 2012 blev det en Nordingråfestival.

 

Det började vintern 2011-2012 med att ett gäng eldsjälar från Järnsta Kulturförening och Lappuddens Friluftscenter i Nordingrå träffades och hade idéer om att tillsammans arrangera ett lokalt musikevenemang, ett event under flera dagar med olika musikstilar som skulle kunna passa alla åldrar och smaker och vara ett komplement till den etablerade jazzfestivalen på Mannaminne. När vårsolen tittade fram och sommaren var på antågande var resultatet ett faktum- flera av banden var redan inbokade och under festivalhelgen planerades också en rad kulturella inslag som workshop i screentryck, konstuställning med Maria Tjärnström och barnaktiviteter på Lappudden.

 

Nordingråfestivalen inledas under fredagen den 6 juli 2012 med Anders F. Rönnblom band som gjorden comeback på Järnsta Kafé. Anders F är en av veteranerna inom svensk rockmusik, verksam sedan mitten av 60-talet och har producerat ett trettiotal skivor. Vidare spelade ”P-Danjelsa och Röttran”, jämten från Hackås, under fredagen. Under lördagen spelade sedan reggaebandet ”General Knas”, tidigare medlem i bandet ”Svenska Akademien”, bluesbandet ”Wolfman Jack” liksom Lina Wedin från Härnösand, känd under artistnamnet ”Owlmother”.  På Lappudden blev det klackarna i taket under lördag kväll då det populära, lokala coverbandet ”Blackbush” gigar loss i en jättekåta.

Förutom de etablerade banden kom lokala, unga förmågor som tidigare stått bakom ”Musik-non-stop” på Järnsta Kafé. Helgen avrundes på söndag kväll i ett lugnare tempo med ytterligare en musikgenre- då det blev högtidlig sommarkonsert i Nordingrå kyrka tillsammans med ”Noratrion” under ledning av Lena Bagge-Lindström.

 

Kort sagt, kan man säga att det blev en succé trots att det inte kom så mycket folk som vi räknat med. Nordingråfestivalen kommer att leva vidare, Vi Agne Säterberg & Maria Blomster på Lappudden kommer inte att vara delaktig i festivalen 2013 då nya spännande saker står för dörren, men kanske återkommer om något år igen!

 

 

Foto Agne Säterberg

Foto Agne Säterberg

Foto Agne Säterberg

Foto Agne Säterberg

Foto Agne Säterberg

Foto Agne Säterberg

Foto Agne Säterberg

Gene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.com