Våra uppskattade, forntida Gästabud

Våra uppskattade och oräkneliga gästabud under årens lopp på Gene fornby är nu en saga blott, dock en sådan både vi själva och många av alla de gäster vi har haft kommer att bära med sig hela livet. Gästabuden vi arrangerade på Gene fornby var så speciella att de för oss nästan blivit synonyma med arbetet på fornbyn; fantastiska och speciella helhetsupplevelser inte minst för våra gäster, och det känns som en ynnest att ha fått arbeta med människor på ett så direkt pedagogiskt och dramatiserat sätt.

Framför allt var det företag från orten som valde ett gästabud för sina medarbetare istället för en middag på en vanlig restaurang, men vi arrangerade även gästabud på engelska för t.ex. utländska grupper, födelsedagsfester, bröllop etc. Konceptet med gästabuden gick för oss ut på att det från gästernas ankomst till dess att de for hem sent på kvällen skulle vara en enda lång räcka av upplevelser, och detta iscensattes framför allt med rollspel och dramatiserande varvat med serveringen. Inslag med alltifrån dialoger, sång, kulning och berättande förekom, och ofta avslutades gästabudet också med vår uppskattade och festliga eldshow ute på tunet i höst- eller vårnatten.

 

Roliga gästabudsminnen

Ett av de roligaste minnena från ett gästabud var från ett av de sista gästabuden vi arrangerade. Det var jultider och mycket snö, och det var en stor grupp som skulle komma. Före gästabudet skulle gästerna få en liten guidning och dryck med tilltugg nere i den vintermörka fornbyn. Eftersom maten inte kom på utsatt tid (vi caterade mat) så ringde jag (Maria) ett samtal till cateringfirman för att kolla att allt var ok, och till svar fick jag det som alla andra arrangörer av mat och festligheter bävar för. De hade i julruschen glömt bort att vi skulle ha mat just den dagen…!! Jag rös. Sånt händer inte. Förmodligen hade bussen med de nära 80 personerna nu redan anlänt till Bäckagården, och där stod vi utan mat!! De kunde ju inte gärna bara dricka öl och äta blåbärskaka, vilket jag gjort själv till efterrätt!! Cateringfirman blev förstås lika förskräckta de, men lovade att de skulle kunna fixa mat åt oss med detsamma eftersom de hade massa julmat på gång och andra gäster. Sagt och gjort, det var bara att ge sig av upp till Bäckagården och bita ihop. 2-timmarsguidningar hade man ju gjort förut, men kanske inte i snö och kolmörker… Det jag inte visste när jag kom upp till Bäckagården var dels att bussen hade kört fast någon stans, dels att han som skulle leverera maten efter ett tag skulle ringa till Agne som var kvar nere i Järnkrogen och säga att han kört vilse och nu stod i ett skoterspår någonstans på Genesmon och inte kom loss. Vilken såpa! Som tur var hade vi lite dräng- och pighjälp den kvällen, och Agne och drängen kastade sig på järnåldershästen (fyrhjulingen) för att leta förvirrad gubbe och mat på den vida Genesmon. Till slut hittade de en bil som kört rakt ner i ett skoterspår borta vid Nyänget, och att den maten sen gick att servera var väl närmast ett under... På något sätt fick de väl upp bilen, matboxen baxades upp på fyrhjulingens släp och kunde till slut föras i säkerhet hos pigan nere i fornbyn- precis tajmat med att jag guidat färdigt gästerna. Det rörde sig om sekunder den gången, för precis då Agne tänt ljusen i långhuset och slängt sig ut genom kasthusdörren så öppnade jag fähusdörren på andra sidan stugrummet och klev in med gästerna- berättade han efterråt. Maten kom så ut på faten och allt var åter frid och fröjd på Genegården, och just för att vi var så uppe i varv kanske föranledde till att det gästabudet blev ett av de bästa och minnesvärda vi arrangerat.

 

Det som tyvärr aldrig stora delar av stiftelsestyrelsen för Gene fornby fattade var vilket oerhört slit det var att arrangera ett gästabud, både fysiskt och psykiskt. Inte sällan kunde det innebära upp till 20 timmars konstant arbete med att städa långhuset, bära och släpa all utrustning och alla serveringsattiraljer från kafébyggnaden Järnkrogen över till långhuset (ofta i snö och sträng kyla) och sedan, då gästerna kom, i järnålderskläder prata, dramatisera och servera en hel kväll. Hur ryggen och fötterna kunde kännas efter en ”helkväll” vill man helst inte dra sig till minnes, och vi är tämligen övertygade om att det nog inte finns några eldsjälar som vi som skulle stå ut med nämnda arbetsförhållanden.

 

Alla lyckliga och tacksamma gästabudsgäster under årens lopp fick oss dock att kämpa på med gästabuden tack vare den glädje de skänkte. Stiftelsestyrelsen (med några få, unika undantag) tog aldrig chansen att uppleva ett hejdundrande gästabud på Gene fornby, men de fick och kommer heller aldrig att få uppleva den glädje som gästabuden på Gene fornby skänkte. Dessa är nu ett minne blott.

 

Måltider på Lappudden

Vi erbjuder nu middagar och luncher på Lappuddens Friluftscenter i Nordingrå en perfekt plats för alla typer av festarrangemang, och sådana förgylls naturligtvis alltid av goda och festliga måltider!

Vi erbjuder både luncher och middagar för större, bokade grupper, dessa serveras nu i den nya matsalen som rymmer ca 70 personer.

I samband med att ni bokar ert evenemang hos oss väljer ni mat från vår lunch– respektive middagsmeny.

 

 

För information och bokning!

 

070-625 07 83 eller 070-286 43 05

www.lappudden.se

((maria@lappudden.se))

Lappudden, Nordingrå, Höga Kusten
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGästabud, Gene fornby, Örnsköldsvik.
Foto Agne Säterberg, Destination Höga Kusten.
www.destinationhogakusten.comTextruta: Hantverk

AGMA Forntid & Äventyr AB med Destination Höga Kusten

Gene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.com