Om oss, Agne Säterberg och

Maria Blomster

(Harald & Isgerd)

Historien om oss är egentligen lite speciell. Nog för att många människor träffar sin livskamrat på jobbet, men att man tillika träffar denne/denna på en fornby måste vara rätt ovanligt. Så blev det i alla fall för oss, fast vi träffades egentligen inte i verkligheten, utan i sagans värld…

Det började egentligen med att Isgerd Ismundsdotter från gården Ismundsundet  i Jämtland träffade hövdingasonen Harald Sixtensson från Genegården i angermannernas folkland på en marknad vid Holm utanför Högom, och det bestämdes så småningom att släkterna skulle sammanföras genom en förlovning mellan Harald och Isgerd. Isgerd med brodern Isbjörn och modern Liv kom en höstdag ridandes till Genegården och blev väl mottagna av Geneätten med mor Hägvid i spetsen, och det blev en lycklig förlovning utanför långhuset fastän förlovningspresenten kom bort…Isgerd fick lära känna Haralds mor och syskon, och de skapade sig tillsammans ett liv på den rika Genegården.

Ja så kan man med glimten i ögat beskriva början av forntidsmänniskorna Harald och Isgerds liv tillsammans. I verkligheten gick det som sagt till på samma sätt, men där träffade Maria och Agne varandra, och även om inte jag (Maria) härstammar från Jämtland så var det via Jämtland mina vägar gick ner mot Örnsköldsvik och Gene…

Ja visst är det konstigt? Saga och verklighet knyts ihop i enda röra, och vi kan nog anta att det var precis så det gick till för forntidens människor när de skapade sina släktsagor.

 

 

Agne!

Jag är en glad skit, mångsysslare och eldsjäl som vuxit upp i dom djupa skogarna i västra Medelpad men flyttade till Örnsköldsvik där jag bodde i ca 25 år. Jag har ett stort kontaktnät och mycket erfarenhet av turism.

I april 2005 startade jag och Maria Äventyrs företaget AGMA Forntid & Äventyr AB. Vår bas de första åren blev på Gene fornby i Örnsköldsvik, en anläggning som vi då arrenderade. Drömmen om att få äga en egen friluftsanläggning har alltid funnits. 2007 dök så möjligheten upp när Lappudden i Nordingrå blev till salu. Vi slog omedelbart till och sålde allt vi hade i Örnsköldsvik och flyttade till Nordingrå 2008. Lappudden.

Jag engagerar mig helhjärtat i det som intresserar mig och är därför en eldsjäl. I dag anordnar vi en rad olika aktiviteter, allt ifrån konferenser, bröllop, naturupplevelser. Här kan man boka helpensionspaket med vandring, paddling och cykling. Vårt motto är: ”Din upplevelse, vårt mål”.

Jobbar dessutom som Naturfotograf och brandman.

https://www.destinationhogakusten.com/fotografagne/index.html

På fritiden håller jag gärna på med fotografering, fiske och göra hemsidor och bildspel mm. Jag har även rest runt i världen och besökt många olika kulturer  på bl.a.  Nya Guinea, Peru, Bolivia, Ecuador, Sulawesi, Borneo, Java, Bali, Island, Grönland, Tanzania, Nya Zeland, Sri Lanka, Scotland mm.

 

Maria!

Jag är en rätt mångsidig och energisk vädur och är liksom Agne en eldsjäl i mångt och mycket. Jag är i grunden museolog med en passion för i synnerhet arkeologi. Under många år har jag arbetat på järnåldersgården Gene fornby i Örnsköldsvik som museipedagog i kombination med turistisk verksamhet i historisk miljö, vilket inneburit allt från arrangerandet av skolprogram till historiska guidningar, rollspelande och serveringar.

Under årens lopp har jag intresserat mig alltmer för att levandegöra historien genom rollspel och drama samt att arbeta med forntida tekniker av olika slag, främst ulltovning och forntida matlagning. Var under flera år aktiv i och ordförande för amatörteaterföreningen ”Genefolket” som tillsammans satte upp en rad historiska bygdespel.

Om jag får en stund över någon gång ägnar jag gärna den åt egna skriverier eller friluftsliv eller bara i hemmets lugna vrå tillsammans med dottern Tuvamy. Lyssnar gärna på folkmusiktoner eftersom jag varit aktiv folkdansare/dansledare i många år. Resor och vandring är också en passion. Tillsammans med Agne har jag rest runt en del i världen och upplevt och vandrat på platser som Nya Guinea, Peru, Bolivia, Sulawesi, Island och Grönland.

 

Gene fornby
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comNya Guinea
Foto Agne Säterberg, AGMA Forntid & Äventyr AB
www.destinationhogakusten.comAgne Säterberg, Maria Blomster, Höga Kusten
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comTextruta: Hantverk

AGMA Forntid & Äventyr AB med Destination Höga Kusten

Gene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.com