Det stora lyftet

”Hakets” luftfärd...

Den 9 november 2001 blev en speciell dag på fornbyn. Då skulle nämligen ”Örnkranar” komma och flytta det gamla ”Hägvids Hak” som under flera år tjänat som kaféhus på fornbyn. ”Haket” var för litet och ruffigt och det behövdes ett nytt och fräscht kaféhus på fornbyn för att kunna utveckla verksamheten med grupper och konferenser. Haket skulle flyttas till en plats längre ner mot fornbyns strand och bli förrådshus, och bakom platsen för gamla Haket skulle ett nytt hus byggas som kom att få namnet ”Järnkrogen”.

Flytten av Haket var vådligt men spännande, och vi minns hur det riktigt knakade när den 6 ton tunga gamla ladan med rundvirke lättade från marken i gigantiska spännband och svävade upp över fornbyns talltoppar. Det krävdes många man som fixade och donade den dagen, och jag (Maria) fick dokumentera det hela med kamera.

 

...och fallande tallar

En händelse jag minns speciellt då jag (Maria) också var i dokumentationstagen var vid ett tillfälle då Agne skulle fälla några tallar med motorsåg där nya Järnkrogen skulle byggas. Även detta var år 2001. Jag hade just fått in den största tallen i siktet som precis skulle till och falla då- tallen föll mot mig. Det är ju tur att man har snabb reaktionsförmåga och snabba ben. Jag insåg under bråkdelen av en sekund att tallen skulle falla precis på mig, vände mig om, fick först hoppa över ytterligare en fälld tall och rusade sedan rakt ner mot området som vi kallade ”prova-på”. Bakom ryggen hörde jag bara ett dunder och brak, och när jag väl stannade och vände mig om låg fornbyns största tall där med sitt enorma grenverk snuddandes i nacken på mig.

Efterråt har jag funderat på hur det egentligen kom sig att jag klarade mig. Var det bara ren tur? Nja, gudarna tyckte nog att jag hade betydligt mer kvar att uträtta i forntidens tjänst än att bli mos under en gammal tall. Av tallen sågades sedan upp fina, breda bräder till gästabudsborden i långhuset.

Gene fornby, Örnsköldsvik.
Foto Maria BlomsterGene fornby, Örnsköldsvik.
Foto Maria Blomster.Textruta: Hantverk

AGMA Forntid & Äventyr AB med Destination Höga Kusten

Gene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.comGene fornby, Örnsköldsvik
Foto Agne Säterberg
www.destinationhogakusten.com